7. Ens organitzem



Qualsevol organització necessita d’una estructura per poder acomplir els seus objectius. És per això que disposen de diferents departaments relacionats amb cadascuna de les àrees de treball que han de desenvolupar. És clar, per tant, que el primer pas ha de ser identificar quines són les tasques que han de ser realitzades i, a partir d’aquesta informació, establir com poden ser agrupades. En el cas d’una empresa aquestes han d’abastar des de la producció fins als serveis posvenda. Així doncs, la primera tasca ha de consistir a enumerar els treballs que han de ser realitzats per al la implementació del projecte.

Un organigrama pot ser definit com la representació gràfica de l’organització d’una empresa. Aquest es composa de diferents àrees funcionals -conjunt de tasques que poden ser englobades dins un mateix àmbit- i departaments -forma en què poden ser dividits els treballs dins d’aquestes. És important tindre en compte que un dels objectius fonamentals d’un organigrama és establir la relació entre les diferents parts d’una organització. Per això, convé ser molt acurat/acurada quan siguen definides gràficament. Cal ser conscients que el tipus d’estructura que es determine condicionarà la forma en què es treballe i, per tant, afectarà als principis i valors que transmeta la empresa, tant des del punt de vista intern com extern.
Una vegada prevista l’organització de l’empresa és important establir quines seran les persones que assumiran la responsabilitat de cadascuna de les seues parts. En circumstàncies normals, aquesta distribució es realitza de forma permanent i només s’introdueixen canvis per a aconseguir algun tipus de millora. En aquest cas, és necessari que establim una estructura més dinàmica per a fer possible que tots els membres del grup tinguen la possibilitat de realitzar totes les funcions enumerades. Per això, cal que es propose un sistema de treball en què, a més del nombre de persones necessàries per a desenvolupar cada tasca, es determine quin és el ritme amb què es realitzaran aquestos canvis. Com a resultat de tot això, s’hauria de poder definir una programació aplicable per als propers dos mesos. 

Procés d'elaboració de xapes

Donat que el resultat d’aquesta activitat determinarà el sistema de treball que haja de ser adoptat durant una bona part del curs, és important que tot el grup dispose de l’oportunitat de participar en la seua elaboració. Això ha d’implicar que l’alumnat tinga l’oportunitat de presentar i de raonar la seua proposta amb la resta de companyes i companys. Partint d’aquesta idea, es pot plantejar aquest treball en tres fases. En la primera, cadascun d’ells hauria de formular una proposta dins d’un grup de treball i, en la segona, repetir aquest procés però amb components distints. Aquesta pràctica pot resultar més fàcil si es disposa d’un full DINA-3 i diferents fulls autoadhesius per a visualitzar l’estructura de l’empresa i modificar-la en cas de necessitat. Finalment, aquest mateix material pot ser aprofitat perquè els grups les presenten davant la resta de la classe aportant els arguments necessaris per a justificar els seus elements més importants. L’objectiu, per tant, ha de ser que el resultat final siga percebut com una conseqüència directa d’aquest diàleg. 

Preparant galetes

Aquesta oportunitat pot ser aprofitada per a posar en valor les estructures més horitzontals i, per tant, més democràtiques; com també per a qüestionar els diferents tipus d’autoritat i lideratge i reflexionar sobre el seu efecte en les relaciones personals i professionals. En qualsevol cas, és convenient que el grup siga conscient que aquest tipus de qüestions poden condicionar la forma en què ha de ser gestionada l’empresa i que, per tant, hauran de ser acordades en els seus estatuts.



Comentaris