12. Decidim les nostres normes (Els estatuts)

 

Il.lustració Guy Billout

Els estatuts d’una societat són un conjunt de normes que els seus membres aproven per a regular la seua vida. Aquestos han de ser ser decidits per les sòcies i socis. En el cas de les cooperatives - que ha estat el la forma jurídica proposada per aquest projecte- han de ser votats i, per tant, aprovats democràticament. Aquesta característica, però, no és compartida per totes les empreses. Des d’aquest punt de vista, en les anomenades societats capitalistes -com la societat anònima (SA) o la de responsabilitat limitada (SL)- aquestes decisions són acordades pels socis que disposen d’una part major del seu capital social -representat per accions o participacions. Així el poder que es té dins l’empresa depén directament de la part que se’n posseeix. Queda clar, per tant, que la forma jurídica que tinga l’empresa influirà sobre la forma en què aquesta es gestionarà, organitzarà i haurà de ser creada.

Al llarg del curs se’ns han presentat un seguit de qüestions que han hagut de ser resoltes com, per exemple, el nom de la cooperativa. Tanmateix, en aquest punt del projecte s’han presentat moltes altres que haurien de ser decidides entre tots i totes. Així doncs. la resposta a cadascuna d’aquestes qüestions es convertirà en una norma que servirà per a regular el funcionament de la societat. 



Tanmateix, abans de tractar cadascuna d’aquestes preguntes, cal que decidim quin serà el criteri que utilitzarem per a la seua aprovació. Aquestos poden ser:
  • Majoria simple: únicament són necessaris la meitat més u dels vots que s’han produït.
  • Majoria absoluta: cal la meitat més u de totes les persones amb dret a vot - en el nostre cas, tot l’alumnat de l’assignatura.
  • Majoria qualificada: s’exigeixen més vots que en el cas de la majoria absoluta, per exemple, tres quarts del total.
  • Consens: tots els implicats han d’estar acord amb la decisió presa.
També és possible establir diferents criteris en funció de quin siga la decisió que s’ha de prendre. Des d’aquest punt de vista, aquelles que són considerades més importants requereixen d’un major nombre de vots.

A continuació, tenim un model d’estatuts per a una societat cooperativa. El contingut de cadascun dels apartats és explicat, si cal, com a peu de pàgina. Donat que es tracta d’un document molt extens, pot ser convenient separar la classe en diferents equips i distribuir els capítols perquè siguen treballats separadament. Més tard, tots ells poden explicar tot el grup el contingut corresponent a la seua part, com també presentar una proposta que puga ser aprovada utilitzant el criteri prèviament decidit.

Comentaris