La relació entre el treball i la salut

Paco Roca

L'Organització Mundial de la Salut va definir l’any 1946 la salut com “l'estat de benestar físic, mental i social complet i no merament l'absència de malaltia o indisposició”.


Tanmateix, la incorporació de noves tecnologies en el sistema productiu ha tingut com a conseqüència un canvi constant en les condicions de treball. Així, per exemple, la màquina ha passat a efectuar un gran nombre de tasques que tradicionalment realitzaven les persones. Açò ha fet necessari que les treballadores i els treballadors hauguren d’adapatar-se a aquesta nova situació laboral.



A continuació s’arrepleguen un seguit de definicions legals relacionades amb la prevenció de riscos laborals. D’aquesta manera podem conéixer quin és el significat d’aquestos conceptes a partir d’una font objectiva i, a més a més, vinculant per a les dues parts que conformen la relació laboral. Com es pot observar, tots els conceptes estan relacionats directament o indirectament amb la salut i el treball. La pràctica consisteix a fer un mapa conceptual on, de forma gràfica, estiguen representades aquestos vincles. Per això, pot ser útil començar amb la definició de salut de la OMS i mostrar com el treball pot posar-la en perill. És important que, per tal de poder establir aquestes tipus de connexions, es tinguen en compte les consideracions que s’indiquen a continuació.



Els conceptes han de ser ordenats segons un criteri que permeta explicar la seua relació de la forma més entenedora possible. Un factor decisiu en aquest sentit és el temps o, expressat d’una altra manera, la seqüència lògica en què aquestos elements apareixen en la realitat. Així, per exemple, és evident que els danys haurien de ser situats després dels riscos. En altre tipus de casos, existeixen moltes conceptes que contenen elements d’altres conceptes. Aquest és el cas de les condicions de treball en què és necessari referir-se als riscos per a poder definir-les. A més d’aquestos criteris, pot ser utilitzat qualsevol altre sempre que permeta disposar d’un discurs lògic amb què poder explicar a la resta del grup la relació entre els diferents conceptes estudiats. Queda clar, per tant, que allò més important és aportar un raonament personal per tal de descobrir els significats previstos.





Definicions legals (article 4 de la LLei de Prevenció de Riscos Laborals):
- S'entén per "prevenció" el conjunt d'activitats o mesures adoptades o previstes en totes les fases d'activitat de l'empresa amb la finalitat d'evitar o disminuir els riscos derivats del treball.

- S'entén com a "risc laboral" la possibilitat que un treballador patiscai un determinat dany derivat del treball. Per qualificar un risc des del punt de vista de la seva gravetat, es valoraran conjuntament la probabilitat que es produisca el dany i la seua severitat.

- Es consideren com a "danys derivats del treball" les malalties, patologies o lesions sofertes amb motiu o ocasió de la feina.

- S'entén per "risc laboral greu i imminent" el que siga probable racionalment que es materialitze en un futur immediat i puga suposar un dany greu per a la salut dels treballadors.

- S'entén per processos, activitats, operacions, equips o productes "potencialment perillosos" aquells que, en absència de mesures preventives específiques, originen riscos per a la seguretat i la salut dels treballadors que els desenvolupen o utilitzen.

- S'entén com a "equip de treball" qualsevol màquina, aparell, instrument o instal·lació utilitzada en el treball.

- S'entén com a "condició de treball" qualsevol característica d'aquest que puga tindre una influència significativa en la generació de riscos per a la seguretat i la salut del treballador. Queden específicament incloses en aquesta definició:

- Les característiques generals dels locals, instal·lacions, equips, productes i altres estris existents en el centre de treball.

- La naturalesa dels agents físics, químics i biològics presents en l'ambient de treball i les seues corresponents intensitats, concentracions o nivells de presència.



-Els procediments per a la utilització dels agents esmentats anteriorment que influisquen en la generació dels riscos esmentats.


- Totes aquelles altres característiques del treball, incloses les relatives a la seva organització i ordenació, que influisquen en la magnitud dels riscos a què estiga exposat el treballador.


- S'entén per "equip de protecció individual" qualsevol equip destinat a ser portat o subjectat pel treballador perquè el protegisca d'un o diversos riscos que pugen amenaçar la seua seguretat o la salut en el treball, així com qualsevol complement o accessori destinat a tal fi.


Una vegada definida la relació entre els diferents conceptes, el següent pas consisteix a identificar-los en un context real. En aquest punt de l’activitat es pretén que l’alumnat utiitze el seu telèfon mòbil per a fotografiar aquelles coses que considere estan relacionades amb els conceptes estudiats i que, més tard, puga afegir-los al seu esquema per completar el seu significat. Aquest objectiu es pot acomplir amb més facilitat en cas que l’activitat es desenvolupe en un centre en què s’oferten cicles formatius donat que és més senzill disposar d’espais que han estat dissenyats prenent com a referència entorns de treball. Si no és així, es pot aconseguir aquest material en l’entorn més immediat dels estudiants: en el treball d’algun familiar o amic, en qualsevol dels que poden ser observats al carrer, etcètera. Així i tot, és important que s’utilitzen recursos originals per afavorir que l’aprenentatge tinga un sentit personal i, per tant, complet.


Comentaris